Wednesday, June 8, 2011

Musim Kenduri Kahwin

Musim cuti sekolah kali ini, ada yang dilalui dengan biasa-biasa sahaja bagi sesetengah orang. Namun, bagi beberapa orang kenalan rapat saya, mereka telah melangkah suatu fasa kehidupan yang baru. Fasa Perkahwinan! (^_^)

Daripada duduk bersendirian, kini berdua-duaan…

Daripada jalan berseorangan, kini beriringan tangan…

Daripada merasakan sesak/gembira berseorangan, kini sudah ada yang setia untuk sesak/gembira bersama…

Apa yang penting, kalian telah memilih jalan untuk berkongsi semuanya itu dengan jalan yang halal. Sungguh, saya kagum dengan kalian kerana saya sendiri belum mampu untuk melaksanakannya. Doakan saya juga ya! =P

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah, saya mendoakan dengan sepenuh hati agar kalian mendapat kerahmatan dan keberkatan diatas pembinaan Beit Muslim ini. Semoga penyatuan kalian ini diselubungi SAKINAH, MAWADDAH DAN RAHMAH. Allahumma Ameen.

Mabruk ‘alaikum kepada semua rakan-rakan saya.

1. Siti Nur Jannah bt. Abu Bakar dan pasangannya.

2. Amyruddin b. Ab. Karim

3. Nur ‘Amirah bt. Mohamad A’arif.

4. Nur Syuhada bt.Mat Ti dan pasangannya.

5. Azraai Bin Baharudin dan Pasangannya.

Mohon ribuan kemaafan kerana tidak dapat menghadiri kenduri kahwin kalian atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Asif Jiddan.

Antara Adat dan Agama

Saya yakin, apabila tiba saat-saat menghampiri hari bersejarah itu, ada beberapa persoalan dan kehendak yang bertembung antara agama dan adat. Ada diantara mereka yang bertanyakan kepada saya bagaimana untuk menyelesaikannya. Sungguh…terkadang saya buntu untuk memberikan pendapat. Jika diberitahu ini, disini terluka, jika diberitahu itu, disana pula terasa. Menyesakkan dada, tersepit, terdesak…


Saya yang ditanya pun sudah rimas dibuatnya, apatah lagi mereka yang sedang berhadapan dengannya. Lalu, disini saya bawakan sedikit pencerahan yang saya petik dari saifulislam.com, mungkin tidak dapat menyelesaikan, namun sekurang-kurangnya dapat membantu:-

“Biar mati anak, jangan mati adat”
Keras benar bunyi pepatah itu. Sehingga menyakitkan jiwa Melayu Baru bawa jelek benar pemikiran orang dulu, sanggup mati anak semata-mata mahu mempertahankan adat.
Saya sudah menulis sedikit sebelum ini tentang maksud adat pada peribahasa itu. Kita tidak boleh memahami bahasa dahulu dengan pemikiran hari ini. Bahasa lama perlu difikir cara lama.
Orang Melayu membungkus agama dan adat, di dalam satu peti emas yang dianggap sebagai jati dan harga diri. Agama dan tatasusila adat Melayu, berfungsi untuk membentuk sebuah kehidupan yang sopan, berseni dalam berakhlak supaya cantik dipandang, sedap didengar dan manis dirasa.
Maka jika kita bertemu dengan watikah bertulis sebagai ‘Hukum Adat’, janganlah terus dihumban ke tepi bahawa adat itu adalah budaya resam yang merosak agama. Adat itulah agama, pada bahasa Melayu Lama.
BERBIN DAN BINTIKAN EMAK
Saya masih ingat, perbualan dengan arwah Opah, sekitar 20 tahun lalu. Opah bukan hafizah, tetapi Opah mengajar saya mengaji sambil dia menggoreng ikan. Jika saya nakal melompat ayat, opah menegur sambil mengetuk sudip di kuali.
“Opah, kenapa masa talqin, nama orang disebut dengan bin atau binti emak?”, saya bertanya kepada Opah selepas habis semuka mengaji Quran.
“Bukan semua orang ada ayah. Takkan nak malukan si mati di depan kuburnya”, kata opah sambil membetulkan telekung putihnya.
Saya terdiam.
Hari ini saya memikirkannya kembali. Ketepikan seketika soal sunnah atau tidak bertalqin cara orang di Malaysia, tetapi saya amat tersentuh dengan jawapan opah. Apabila si mati dibahasakan di sisi pengebumiannya dengan berbin atau berbintikan ibu, terhindarlah aib si mati, jika ada. Tidak semua orang jelas bapanya, namun semua kita beribu dengan perempuan yang ada nama.
Begitulah berhalusnya masyarakat kita. Menerima beralas, menolak berlapik.
TEPUNG TAWAR
Fikiran ini muncul apabila pagi tadi saya berbual dengan abang kepada Divesh Kumar Danial Kakulai, calon peserta di dalam rancangan ‘Cari Menantu’ di TV9. Kami berbual tentang satu aspek perkahwinan bangsa Melayu, iaitu soal menepung tawar.
Mahu tidak mahu, pelbagai fatwa telah dikeluarkan tentang soal menepung tawar. Bukan hanya di Malaysia, malah Brunei Darussalam yang kuat berpegang dengan adat istiadat Melayu sendiri pun, berfatwa pada tahun 2003 menegahnya.
Menepung tawar, merenjis bunga mawar dan menabur beras itu, ada signifikasi agama Hindu di sebaliknya. Ia bukan sekadar budaya, ia agama. Tentu sahaja bagi Danial dan abangnya, lebih faham tentang erti di sebalik ‘amalan’ itu.
Fatwa tetap fatwa, hukum tetap hukum.
Namun usaha untuk menjernihkan antara agama dan adat, jauh lebih sukar dari yang dijangka. Walaupun nyata bersalahan dengan agama, mencabut adat yang asing dari Islam, tidak semudah mencabut kemuncup yang lekat di kain. Akarnya dalam mendasar, batangnya tajam berduri.
Mencabutnya dengan tergesa-gesa hanya mengundang luka. Khususnya adat yang bersangkut dengan maruah keluarga.
Adat itu jadi lebih rumit, apabila ia bersangkut dengan perkahwinan.
Ramai generasi celik Islam hari ini mahukan perkahwinan yang bertepatan dengan Sunnah. Jauh dari bid’ah dan ringkas perjalanan dan belanja. Namun apa pula kata orang tua-tua?
Saya pernah bertanya kepada orang tua, “mengapa tidak diringkas-ringkaskan sahaja walimah sanak saudara?”
Jawab pakcik saya, “ringkas-ringkas itu agama, tetapi jangan sampai menimbulkan tanda tanya”.
“Tanda tanya yang bagaimana?”, saya kurang jelas.
“Ringkas kadang-kadang dilihat seperti tergesa-gesa. Bagai ada yang tidak kena”, itu komen pakcik saya.
Saya faham apa yang dimaksudkannya. Ketika dua keluarga baru mahu menyatu saudara, soal maruah dan harga diri amat penting. Jangan dicemar.
Mahu tidak mahu, benci atau suka, begitulah orang Melayu. Orangnya bercakap halus, kekadang tidak didengar, sering pula jadi di belakang. Maka orang tua-tua kita amat enggan menanggung rumah yang telah siap, namun pahat masih berbunyi.
Pengalaman saya dan isteri, ketika mahu berumahtangga, sedikit sebanyak ada pengalaman yang boleh dikongsi. Setelah cinta kami terbit di medan dakwah, perkahwinan itulah model kefahaman kami terhadapnya. Rumahtangga mahu dibina, bermula dengan langkah yang bersih dari perkara yang tidak diingini.
BERSANDING
Tentu sahaja, isu paling utama adalah soal bersanding.
Majlis pernikahan saya berlangsung di rumah pengantin perempuan, dinikahkan sendiri oleh bapa mertua. Namun di sisi sebelah kanan, ada pelamin yang tersedia. Saya sudah memahaminya, namun rombongan yang mengikut saya sedikit teruja.
Keesokan pagi, sebelum bertolak ke rumah pengantin perempuan, saya menerima panggilan telefon dari seorang penduduk kampung.
“Assalamualaikum ustaz. Hai, ustaz berceramah sana sini, tapi semalam nampak macam ada pelamin aje! Apa hal?”, tanya beliau.
Tentu sahaja fikiran saya amat terganggu dengan panggilan itu. Hanya tinggal sejengkal sebelum saya masuk ke alam baru. Saya perlukan sepenuh keyakinan diri untuk hari ini, tetapi ada pula ‘panggilan nakal’ seperti itu. Tak supporting sungguh!
Saya kuatkan semangat dan fokus kembali kepada apa yang saya boleh kawal. Saya malah isteri, tidak berupaya untuk menentukan sesuatu yang dikongsi bersama dengan keluarga. Maka kami berjanji untuk mengawal dan mempertahankan diri, sebaik yang kami terdaya.
Setibanya di rumah pengantin perempuan, dengan iringan kompang, saya melangkah antara debar dan tenang. Saya rasa berdebar kerana terlalu ramai mata yang memerhati dan mereka akan memerhatikan saya duduk di kerusi yang dinamakan pelamin. Namun saya tenang, kerana saya faham apa yang sedang berlaku pada masa itu.
Fikiran saya terkenang kembali kepada penjelasan ibu mertua saya beberapa hari sebelumnya.
“Kalau sekadar buat meja makan beradat, takkanlah tetamu dan menantu terus ke meja makan sahaja. Tentulah masuk ke rumah dulu. Jika tidak masuk rumah, sedih pula si tuan rumah. Dan oleh kerana sudah masuk ke rumah, kita elokkanlah sedikit kerusi tempat anak menantu nak duduk. Itu sahaja. Bukan nak menunjuk atau apa-apa”, bersungguh-sungguh emak mertua saya memberikan penjelasan.
Terharu…
Kalau nak diikutkan, tidak perlu pun emak jelaskan kepada saya. Saya mahu mengahwini anaknya, dia berhak untuk menentukan apa sahaja. Tetapi dalam keluarga tidak begitu. Kasih sayang bukan soal siapa betul siapa salah. Kasih sayang ialah soal siapa menang siapa kalah. Dan tiada siapa mampu mengalahkan kasih sayang ibu kepada anak menantu.
Anak hanya belajar menghargai kasih sayang ibu bapanya apabila akal sudah hidup di kepala, namun ibu bapa sudah menyayangi anak sebelum lahir ia ke dunia.
Ibu mertua saya sudah membahasakan dirinya emak, pada hari pertama saya datang merisik. Tiada siapa yang boleh mengalahkan kasih saya emak mertua saya kepada anak-anak, sekalian menantu dan cucu-cucunya.
Kerana itu, emak masih cuba memujuk saya, dan siapalah saya untuk berkeras kepala semasa menyusun tapak untuk bertandang menyertai keluarganya.
Saya hargai penjelasan emak dan ia sudah cukup lapang buat hati saya.
Saya melangkah, disatukan dengan isteri di depan rumah, dan kami melangkah masuk ke rumah.
“Cepat, cepat! Jangan nak lama-lama. Duduk sekejap sahaja!”, kata ipar-ipar saya semasa kami berdua didudukkan di atas kerusi berhias.
Saya sebenarnya tenang sahaja. Mungkin mereka yang bimbang saya ‘meletup’ kerana tahu saya tidak begitu menyukai upacara ini.
Duduk seketika, ahli keluarga mengambil gambar dan kami bangun semula menuju meja santap untuk makan bersama.
Seperti kata abang Danial di dalam rancangan ‘Cari Menantu’ semalam, seorang pengantin bukan hanya berkahwin dengan pasangannya. Pengantin turut berkahwin dengan keluarga pasangannya. Maka soal mengambil hati dan menyesuaikan diri dengan keluarga dan sensitiviti mereka, adalah sebahagian daripada tanggungjawab berumahtangga.

Atas prinsip proaktif, fokuslah pada apa yang kita mampu mengawal dan mengubahnya. Maafkan percanggahan yang ada. Maafkanlah kebiasaan yang ada dan cubalah untuk minimumkan apa-apa yang agama tidak suka. Namun, kuatkan azam kukuhkan keyakinan agar generasi kita yang tersepit di antara adat dan agama ini, tidak mengulanginya ketika hari kita menyambut menantu.
Jika anak-anak muda yang idealistik dengan kefahaman Islamnya, dan mahu bertegang leher menjelang hari perkahwinan, saya tiada upaya untuk berbuat apa-apa. Terpulanglah kepada mereka. Namun bagi yang sedar dengan realiti, bahawa cara kita dan bakal isteri memahami Islam mungkin berbeza daripada apa yang difahami oleh generasi ibu bapa, lantas mahu teliti dan berhalus dalam menentukan sikap dan tindakan, maka artikel saya ini adalah perkongsian pengalaman untuk dimanfaatkan bersama.
Tentu sahaja contoh ini bukan contoh yang terbaik. Namun dengan keupayaan semasa itu, saya telah mencuba yang terbaik.
Kita harus ingat bahawa rumahtangga bukanlah hal sehari dua. “Oh, aku sudah bernikah. Maka dia adalah isteriku dan aku berhak sepenuh ke atasnya!” Jangan sekali-kali berfikir begitu.
Berumahtangga bukan hanya menggabungkan dua insan, malah ia mempersaudarakan dua keluarga. Di dalam sebuah keluarga, ada pelbagai peringkat dan tahap seseorang di dalam menilai dan melihat Islam.
Jangan pula kerana mahu membuang adat, kita turut membuang adab.
Janganlah pula pada hari kita “menyambut mertua”, kita hilang pertimbangan. Jangan kerana menegakkan agama, kita hilang budi bahasa. Jangan ketika masih di rumah ‘orang’ kita masuk berjalan tempang.
Tunggulah hari kita “menyambut menantu”. Segala kesulitan yang kita hadapi dalam menekuni kesulitan belenggu antara adat dan agama, jadikan ia sebagai suatu teladan. Kita adalah generasi jambatan antara zaman adat dan zaman syariat. Tersepit dan keliru, adalah habuan untuk generasi ini. Namun belajarlah untuk menelitinya. Agar tiba hari kita mengatur perkahwinan suatu hari nanti, anak-anak kitalah generasi yang dapat menikmati Islam yang ringkas, namun kekal indah di dalam syariat Allah. -http://saifulislam.com/126
P/S:-

- Bersederhanalah. Buat biar padan, jangan melampau-lampau, dan jangan terlalu lekeh pula! Itulah sederhana bukan? Tengah antara keduanya. Lalu, perlu diperjelaskan pula, melampau dan lekeh itu kayu ukurnya adalah Islam ataupun hanya berdasarkan kehendak kita semata?

- Saya mendoakan petunjuk bagi rakan-rakan yang sedang serabut dengan permasalahan ini. Sabar bro~ (Tak dapat nak bayang aku kawen sok2 cmne?huhu)

- Menjawab persoalan-persoalan kritikal mengenai adat perkahwinan, dari sudut hukumnya memang jelas dan terang, namun apabila ditanya tentang tentang realitinya dalam masyarakat hari ini?Huh~ Berpeluh juga tu...antara idealistik dan realistik,moga-moga jangan jadi plastik!(^_^)

3 comments:

محمد حذوان بن حميدان said...

tahniah buat smua insan yg telah dipilih Allah utk ber baitul Muslim,mga sgalanya dprmdhkn utk mreke..amin

hm..x sbr mnanti admin plk..ble ye?he3 (^_^)

انا الفقير said...

Syukur Alhamdulillah...bertambah dan berkembang lagi umat Rasulullah s.a.w. di atas muka bumi Allah.

semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.

ai, Ustaz Arif ni ble plop? hahaks...

Tinta Al-Murabbi said...

utk hazwan n rushdan:-

Allahumma Ameen..Ana? Entahlah..kalau ad jodoh adelah insya Allah..mohon doa dari shbat2..

ntah2 adik2 junior ni dlu kot? hoho (^_^)