Wednesday, October 28, 2009

K.Lumpur + K.Terengganu = 7 jam

19 Oktober 2009

Menyambung pelajaran di bumi penyu bertelur ini menuntut pengorbanan masa dan wang. Apatah lagi bagi kami yang berasal agak jauh dari negeri Pesisir air ini, Kuala Lumpur misalnya, tempoh 7 jam itu kami tempuhi dengan pelbagai pengalaman dan dugaan. Mujur sudah wujud lebuhraya pantai timur yang serba sedikit mengurangkan beban kepenatan yang kami hadapi biarpun hanya sampai ke Jabor sahaja. Selebihnya? Kami merentasi jalan kampung dan ladang kelapa sawit yang 'line' celcom nya pun bagai malu-malu kucing mahu keluar.

Selama 3 tahun setengah berada di sini, entah berapa kali saya berulang alik pulang ke 'kampung halaman', saya sendiri pun tidak pasti. Adakalanya menaiki bas, dan selalunya dengan memandu Barqiya. Oh, lupa untuk di'highlight'kan disini, Mrs. barqiya adalah yang paling setia menemani saya sejak tahun 2008 lagi. Sangat menyayanginya! Ia berjaya memenangi pertandingan ratu paling cantik dihati saya, lantas dilamar Umi sekitar bulan Januari 2008. Alhamdulillah, hingga kini ia masih gagah ke hulu dan ke hilir bersama saya, daripada jauhnya program tamrin, daurah serta jaulah hinggalah hulunya pengajian pondok. =)

Tempoh 2 tahun itu punyai puluhan pengalaman yang terlalu panjang untuk dicoretkan disini. Pernah dengan tidak sengajanya terlanggar beruk dan babi hutan disekitar Bukit Besi dan Cheneh. Pernah Hampir-hampir menjadi mangsa rempuhan lori balak. Pernah Barqiya hilang kawalan akibat terlanggar lopak air. Syukur pada Ilahi, sehingga kini masih tiada lagi nyawa yang melayang dilaporkan. Speedtrap? Darah anak muda yang taksubkan kelajuan ini pernah mengundang 'surat cinta' itu ke rumah! =P

Pada entri kali, sengaja saya bawakan penghargaan berbentuk gambar terhadap 'pengalaman' saya itu agar ia terus segar menjadi saksi jiwa penuntut ini:-


Ini ‘Jai’ – Co Pilot saya~


Ini R&R Gambang


Ini Lebuhraya Pantai Timur


Ini pula jalan kampung Jabor – Jerangau


Ini Cermin Sisi Barqiya =)


Ini Meter Barqiya =P


Ha..inilah Barqiya bersama tuannya~


Mujahadah Sang Penuntut

Dalam kejauhan ini pun, terkadang saya terasa lelah dan hampir putus asa. Rasa rindu pada umi sering kali dilepaskan hanya dihujung talian. Saya bukanlah seorang anak yang manja a.k.a bersindrom “home sick”. Malah saya telah merasai kehidupan berasrama sejak menuntut di ITQAN lagi. Namun, saya sering kali dapat merasai kesepian Umi sejak arwah Abah pergi meninggalkan kami. Semenjak itu, saya berazam untuk balik menjenguk, sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh sebulan. Apakan daya, adakalanya jadual kehidupan saya benar-benar mampat dan padat. Maka, azam hanya tinggal azam. Bonda…ampunkan anakmu ini andai kata, terguris hatimu akibat jarangnya anakanda ini menemanimu di rumah.

Mungkin atas dasar ini, saya sangat mengagumi rakan-rakan seperjuangan saya yang menuntut di perantauan. Mesir, Jordan, Amerika Syarikat, Jepun dan sebagainya. Ribuan kilometer jaraknya itu tentunya menghadkan mereka untuk pulang. Ada dikalangan mereka setahun sekali, 3 tahun sekali, baru berpeluang untuk pulang ke Malaysia. Malah, ada juga yang hanya pulang setelah tamat pengajian. 4 tahun! Saya percaya, tanpa jiwa mujahadah yang kuat, tentunya perit menanggung rindu di dada. Mujahadah jauhnya pengembaraan ini merupakan jalan yang pernah dilalui oleh deretan ulama’-ulama’ terdahulu. Lihat sahaja betapa istiqamahnya mereka semata-mata untuk menuntut ilmu dalam titian sejarah. Perit dan payahnya mengharungi lautan padang pasir berbulan lamanya dengan menaiki unta bukan seperti kita yang hanya menempuh puluhan jam dengan manaiki kapal terbang @ myvi. =)

Imam Bukhari contohnya, minat yang tinggi terhadap ilmu hadis telah membawa beliau bermusafir ke dunia Islam selama 16 tahun. Dalam perjalanannya ke berbagai negeri, hampir semua negeri Islam telah beliau kunjungi di seluruh Asia Barat. Diceritakan bahawa dia pernah berkata: “Saya telah mengunjungi Syam, Mesir, dan Jazirah masing-masing dua kali, ke Basrah empat kali, menetap di Hijaz (Mekah dan Madinah) selama enam tahun dan tak dapat dihitung lagi berapa kali saya mengunjungi Kufah dan Baghdad untuk menemui ulama-ulama ahli hadith.”

Wahai penuntut ilmu Allah s.w.t, marilah kita bersama-sama mencontohi mujahadah ulama’ terdahulu. Mungkin tidak sepenuhnya, cukup sekadar setitis kesabaran mereka kita jadikan benteng apabila hati meronta-ronta untuk pulang. Mungkin, titisan air mata kalian yang jatuh akibat terlalu merindui keluarga dan kampung halaman adalah saksi yang membantu di akhirat kelak. Insya Allah~ Kepada teman seperjuangan di bumi perantauan, Salam Mujahadah saya ucapakan. Daripada bakal DOKTOR hinggalah bakal USTAZ, semoga kalian pulang ke tanah air dengan membawa khazanah ilmu yang berharga bagi melengkapi organisasi masyarakat Islam di sini.


Nota Kaki: Anda DILARANG sama sekali untuk meniru aksi menangkap gambar seperti diatas. Memandu sambil memegang kamera + menangkap gambar. Mujur bukan SLR =)

: Buat pertama kalinya, menaip entri menggunakan SE G900~ sangat praktikal bagi mereka yang sibuk. (Nampak sangat buta IT kan? huhu)

1 comment:

cahya imani said...

7jam?? uhuk2..
kedah-shah alam=4-6jam pun sy dh rasa penat..sabar jela..

dlu time kena naik bus, teringin sgt drive..bila dh ada, teringin sgt nk ad auto drive or driver..heheh

isk2..xpenah cukup dgn apa yg dia ada..