Saturday, January 29, 2011

HammatusSyabab HikmatusSyuyukh

“Semangat Orang Muda, Hikmah Orang Tua” (terjemahan tajuk)


Benar sekali. Kudrat yang ada batang tubuh perkasa sang pemuda mana mungkin boleh dibandingkan dengan sekujur tubuh milik si tua. Sudah tentunya hayunan langkah orang muda lebih laju dan cepat berbanding orang tua yang lambat, itupun dengan bantuan kaki ketiga bernama tongkat.


Ya, zaman kita adalah sebuah zaman keemasan yang cukup lengkap pakejnya. Fizikal badan yang cergas, suara yang lantang, paras rupa yang menawan dan segala macam kelebihan yang dikurniakan Allah s.w.t di waktu ini.


Zaman remaja/belia adalah suatu zaman yang ingin dikembalikan nostalgianya. Tanyalah pada siapa-siapa sahaja dari kalangan mereka yang sudah berumur, bilakah saat paling manis dalam detik hidup mereka, maka jawapannya sudah tentu berada di lingkungan ketika zaman muda itu.


Era ini juga merupakan sebuah era kemuncak dalam sejarah hayat seseorang. Dengan segala macam kurniaan itu, tindak balas kita adalah lebih laju dan bertenaga. Potensi! Itulah perkataan paling tepat untuk menggambarkan nikmat zaman muda.


Potensi itu akan mati seandainya ia tidak disubur dengan SEMANGAT. Apabila jiwa anak muda disirami dengan semangat maka segala potensi itu akan digunakan untuk mencapai matlamatnya. Semangat yang paling berbaloi bagi jiwa anak muda adalah semangat JIHAD. Kerahan usaha dituntut dan pertukarannya adalah syurga.


Lihatlah sendiri bagaimana Allah s.w.t memberikan pengiktirafan kepada pemuda!


“Sesungguhnya mereka itu anak-anak muda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan Kami tambahkan mereka dengan hidayah petunjuk”

(al-Kahfi ayat 13)


Hikmah dalam Melangkah


Bakal menjengah umur 23 tahun bulan Jun nanti, tempoh perjalanan saya penuh dengan kekhilafan. Saya adalah salah seorang dari ribuan da’ie muda yang seringkali tersilap dalam bertindak. Walaupun sudah bergelar pelajar tahun akhir di IPGKDRI ini, namun itu bukan suatu jaminan bahawa saya sudah cukup berpengalaman.


Tergopoh gapah pabila bertindak...


Terlalu emosi apabila memberi resposif...


Tidak berfikir panjang membuat keputusan...


Kuat mendesak tidak bertempat, tidak kena masa...


Seringkali tertanya-tanya, dalam potensi yang cukup sempurna itu, dimanakah kekurangannya? Dimanakah silapnya?


Ya...kita kekurangan hikmah (bijaksana). Ia bukan soal kecacatan, tapi ia soal umur yang baru setahun jagung. Kita kekurangan PENGALAMAN. Ini perlu diakui. Hakikat bahawa MASA itu mencambah kebijaksanaan seseorang dalam bertindak tidak boleh dinafikan.


Jika pada jasad segar sang pemuda ada potensi yang perlu dimaksimakan..


Maka pada otak cerdik warga tua ada pengetahuan dan pengalaman yang perlu dimanfaatkan..


Harmonikan antara kedua-duanya. Marilah, kita sama-sama duduk berdampingan dengan kumpulan senior itu, untuk menadah taujihat dan pesanan. Meskipun jasad mereka tidak segagah kita lagi, namun pada mereka ada sesuatu yang tidak tertanding walau badan seperkasa Badang sekalipun. Itulah kuasa PENGALAMAN.


Membazir


“La...nak minta pendapat diorang ke? Mesti leceh jadinya nanti!”


“Buat tak peduli je...kita teruskan juga!”


“Asyik mereka jela yang betul!”


Jangan Sombong! Jangan Buta! Jangan Degil!


Pesan Nabi s.a.w:-


“Gopah gapah itu daripada Syaitan”


Perjuangan Islam menegah pembaziran yang sia-sia. Tindakan kita yang cuai dan tergopoh gapah ditambah pula dengan pendeknya akal dalam membuat keputusan merupakan suatu peluang untuk dimanfaatkan oleh musuh Islam. Mereka sering mencari-cari ruang untuk menjatuhkan para pemuda yang berjiwa JIHAD ini.


Nasihat, taujihat dan pesanan mereka bukan kerana dengki atas potensi kita, namun kerana ikhlasnya mereka untuk melihat Islam terus diperjuangkan oleh jiwa-jiwa muda ini.


Mereka lebih memahami, zaman kita adalah suatu zaman yang pernah ditempuhi juga oleh mereka. Mungkin, pada zaman yang sama juga mereka pernah dilemma dalam membuat keputusan seperti kita, kesilapan kita juga pernah menjadi kesilapan mereka. Hanya satu harapan mereka, agar KESILAPAN itu tidak diulangi. Ambillah Ibrah~


Pesanan yang terpahat


Teringat saya kepada pesanan Ustaz Ismail, seorang Murabbi yang disegani, dalam sebuah mesyuarat bersama kami, ahli Majlis Perwakilan Pelajar Islam (kini BADAM):-


“Bayangkan jika dunia ini dipenuhi oleh orang muda sahaja, nescaya segala-galanya akan bergerak dengan pantas dan laju, sebaliknya jika dunia ini dipenuhi oleh orang tua, maka dunia akan bergerak perlahan dan lambat”


“Namun laju dan pantas itu tidak bermakna tanpa tindakan yang bijak dan tepat. Manfaatkanlah ia dari orang tua yang punya pengalaman dan kebijaksanaan”


Terima kasih ustaz...


Nota di kaki?


- Tahniah para senior yang sudah dimaklumkan posting mereka, dimana jua anda berkhidmat, bawalah hati yang ikhlas. ^_^


- Bakal memulakan PRAKTIKUM 30hb Jan ini, mohon doa dari kalian dipermudahkan segala urusan. Allahumma Ameen.

2 comments:

محمد حذوان بن حميدان said...

post yg mmbawa mkna mndalam..

'sebaik-baik perkara/urusan adlh besederhana..'

selamat berpraktikum ust ariff.. (^_^)

Tinta Al-Murabbi said...

^_^ Thanx akh hazwan~